Wat is een mooie profielfoto?
Ik kan daar een heel mooi verhaal over houden, maar het blijft een kwestie van smaak. Een paar tips van een professionele portretfotograaf:
1. Houd je van een zonnige uitstraling, zorg dan voor een mooie fotografiedag
2. Wil je dat je rimpels echt niet zichtbaar zijn? Hoe mooi dat ook is! Zorg ervoor dat er een visagist bij de shoot aanwezig is. Ik verzacht in Photoshop wel “ongewenste onvolkomenheden”
3. Heb je een klantgerichte functie? Dan adviseer ik een “open houding”. Een bewaker, strafrechtadvocaat of Officier van Justitie mogen best was “afstand” creëren!
4. Soms hebben klanten geen idee hoe ze zich optimaal kunnen profileren of willen klanten hun wil doordrijven en dan is het toch echt hun keuze. Ik adviseer en het gaat mij om een weloverwogen keuze!
5. Moet ik lachen of juist niet? Laat ik daar duidelijk over zijn: “fake” lachen is not-done (in goed Nederlands) in mijn optiek. Maar een glimlach doet vaak wonderen.
6. Regelmatig krijg ik te horen “ik sta nooit mooi op de foto”. Tja, dat is mijn kracht: ik zorg voor een onspannen sfeer, zodat iedereen mooi op de foto staat! Heb je aanvullende vragen? Ik geef je graag advies!
ad 1. Neem een aantal opties met de fotograaf over data. Etienne legt liever een aantal data vast, zodat we kunnen uitwijken naar een optimale dag!
ad 2. Regelmatig krijg ik te horen: “Kun je de rimpels weghalen?” of “die mee-eter is vanmorgen opgekomen, kun je die weghalen?”
Ik fotografeer de meeste mensen nog zonder een visagist. Soms is een beetje “bijpoederen” voldoende, maar weet wat je doet, Slecht opgebrachte make-up kost mij veel tijd om dit weer mooi te maken! Zonde van de extra tijd en kosten. Laat dit liever aan een goede visagist(e) over!
Wat doe ik in de nabewerking? Ik zorg voor het verwijderen van mee-eters, en als iemand dat wil, verzacht ik “wallen” en “rimpels”, maar helemaal weg nooit! Dat is onnatuurlijk en niet mooi! Bovendien, lachrimpels, wat is er nou mooier? Wel zorg ik dat ogen en tanden weer iets witter zijn indien iemand een gesprongen adertje in het oogwit heeft of door roken, koffiedrinken en geel gebit heeft, deze iets witter maken. Maar alles met mate! Wil je echt een uitgebreide beautyretouche, dan laat ik dat ook over aan een specialist!
ad 3. Ik zie regelmatig mensn met hun armen over elkaar, dat is lekkerder, want waar moet je ze houden. Ik vertel tijdens de shoot hoe je relaxed op de foto komt en toch de open houding houd! Bovendien is het zien van je handen iets wat meer vertrouwen geeft!. Bij een portretfoto natuurlijk niet, laat de armen lekker los langs het lichaam hangen. Je handen in je zij lijken ze op profielfoto’s net “stompjes” en dat is voor de foto niet mooi! Heb je een lichamelijke handicap, dan bespreken we vooraf hoe we jou het mooiste op de foto krijgen!
ad 4.  Ik luister en adviseer. Als ik echt iets niet wil, zal ik dat duidelijk vooraf communiceren. Ik weet altijd wel een leuke fotoserie te maken, hoe lastig de omstandigheden ook zijn. Dat is mijn uitdaging. Maar we moeten we realistisch zijn. Met regen of mist is de serie anders dan bij zonnig of helder weer. Ik kan jou zeker goed uitlichten en de achtergrond enigszins optimaliseren. Het totaalbeeld is misschien anders wat je vooraf voor ogen hebt. Ik geef advies, je besluit zelf. Dat geldt ook voor achtergronden. Vrijstaande foto’s maken kan, maar dan met een egaal witte of eventueel groene achtergrond. Overleg dit vooraf, dan is het resultaat het meest optimaal en de extra kosten laag!
ad 5. Waarom zijn mensen bijna altijd tevreden over hun foto’s, nadat ik ze op de foto gezet heb? Omdat ze bij mij ontspannen op de foto staan! Dat kan lang niet elke fotograaf. Maar wil je liever serieus kijken, prima, toch probeer ik “tinteling” in je ogen te krijgen! Soms kijken mensen “boos” op een foto, daar vind ik ook wel een oplossing voor!
Ad 6. Zie ook voorgaande. Ik adviseer je graag.
Tot slot. Ik ben fotograaf geworden omdat ik mee uitdaging wilde, mijn creativiteit meer kwijt wilde. Dus hoe gekker de opdracht, deste leuker het voor mij is! Zo heb ik personal trainer Freek “vliegend” gefotografeerd.