Over mij

Wie is Etienne Oldeman?

 

Ik ben al sinds de jaren 70 in de vorige eeuw actief met fotografie. Na mijn HEAO (bedrijfskunde) en post HBO opleiding Hoger Bedrijfskundig Management wilde ik eindelijk “iets leuks” doen. Ik startte met de opleiding fotografie aan de Foto-Academie in Amsterdam in 1999.

Na het eerste jaar moest ik een moeilijke keuze maken: of stoppen met mijn werk als ondernemersadviseur (waar ik jaren in de avond voor gestudeerd had) en full-time met de opleiding fotografie aan de slag te gaan met een onzekere toekomst of te kiezen voor mijn baan en fotografiecursussen naast mijn werk te gaan volgen. Ik koos voor de zekerheid. 

In 2009 vond ik dat het toch echt tijd voor iets anders werd. Mijn liefde voor de fotografie begon steeds meer de boventoon te voeren. De vraag die mij bezielde was hoe ik mijzelf kan onderscheiden van de ruim 10.000 fotografen in Nederland? Op de foto-Academie leerde ik anoloog werken en afdrukken maken in de (zwart-wit) doka. In 2005 kreeg bij mij de digitale fotografie de bovenhand en heb ik mij in de digitale nabewerking bekwaamd. Photoshop, Lightroom, beautyretouche, maar ook modellenfotografie, studiofotografie en later filmen voor fotografen. Allerlei opleidingen en cursussen om mijn vakmanschap op hoog niveau te krijgen.

Mijn onderscheidende vermogen is “mensenfotografie”. Iedereen die ik fotografeer komt op een ontspannen manier in beeld. Dat geldt voor portretfotografie, soms portretfotografie van 400 personen op een dag, maar ook tijdens 500+ en kleinere events. Reacties die ik regelmatig krijg: “Eindelijk sta ik mooi op de foto” en “Wow, wat een mooie foto”. Daar doe ik het voor als fotograaf!

De uitstraling van uw organisatie optimaliseren is waar ik goed in ben. Ik combineer mijn vak als fotograaf met mijn achtergrond als ondernemersadviseur. Ik word wel eens “fotograaf PLUS” genoemd. Mijn “geheim” is dat ik het enthousiasme van de medewerkers voor hun vak in beeld breng.  

Bij elke fotoshoot verdiep ik mij in de mensen die voor de lens krijg. Zo ontstaat een chemie die nodig is om iemand op de juiste manier, passend bij de persoon, op de foto te zetten.

 “Mensen staan centraal in mijn fotografie”. 

 

Mijn aanpak bij fotografie-opdrachten:

  1. Het doel en de doelgroep helder in beeld; 

2. Indien mogelijk voorbereiden en nadenken over locatie, achtergronden, sfeer die past bij de persoon, organisatie of onderwerp. Niet alles voorbeiden, want het “onverwachte” maakt een foto vaak nog interessanter;

3. Fotografeer ik mensen dan is mijn prioriteit om iedereen op hun gemak te stellen;

4. Indien mogelijk een “tikkeltje humor”. Voor mij gaat het om het resultaat.

5. Na de shoot kan ik de foto’s presenteren op een speciale webpagina (inbegrepen);

6. Foto’s kunnen in kleur en zwart-wit, in web en drukwerkresolutie aangeleverd worden;

7. Altijd onbeperkte publicatie van de foto’s. Mijn motto is hoe meer gepubliceerd, deste beter!;

8. Natuurlijk is bij publicatie naamsvermelding fotograaf op basis van de auteursrechten gewenst;

9. Belangrijkste is dat iedereen tevreden is met het resultaat. Het “WOW”gevoel!

 

Hobby’s

Etienne houdt van sport (tennis, skiën en mountainbiken). Het is een eer en plezier om in Driebergen te kunnen wonen, direct bij de bossen en midden in de natuur! Bovendien lekker centraal in Nederland, omdat ik van Maastricht tot IJmuiden en van Terneuzen tot de Eemshaven projecten fotografeer.

Daarnaast is reizen een grote passie van Etienne. Andere culturen leren kennen, bijzondere dieren spotten en de wereld zien.

Etienne is getrouwd met Monique en heeft 2 kinderen (Mylou en Tymon). Ik ben enorm trots op mijn vrouw, die hoogleraar is en met passie werkt in het kinderkankeronderzoek. Zij heeft het mogelijk gemaakt, dat ik de stap van loondienst naar ondernemerschap heb kunnen maken. Ik fotografeer soms ook goede doelen, zoals KIKA, omdat ik weet waar het geld goed aan wordt besteed.

Natuurlijk ben ik ook enorm trots op mijn kinderen. Beide op het voortgezet onderwijs en beide tweetalig onderwijs. Mylou, enorm sportief met schaatsen,  inline skating en mountainbiken en een echte academicus en Tymon die bij de vrijwillige brandweer, bij de Technische Dienst op school en metaaldetecten zijn creativiteit kwijt kan!

De CORONA periode heeft ook zijn voordelen. Ik heb mijn lang gekoesterde wens in vervulling gebracht. Ik volg de vakopleiding CAMJO aan Open Studio in Amsterdam. Daarmee wil ik uiteindelijk ook mooie documentaires en reportages gaan maken. Mijn grote voorbeeld is Bert Haanstra. Alleen dan in een moderner jasje en mijn eigen identiteit. 

Ook ben ik in bezit van een professionele drone en heb de dronecertificaten A1, A2 en A3, waardoor ik een drone van maximaal 2 kg mag vliegen. Mijn DJI Mavic Pro 2 zet ik graag in voor projecten. Nu vooral om veel praktijkervaring op te doen.

 Wil je ook onderscheidend, maar wel passend bij jou, op de foto, bel of mail me voor een kennismakingsafspraak. etienne@etienneoldeman.nl of +31.6.29.735.299

 

 

 

Mijn klanten