Over mij

Wie is Etienne Oldeman?

 

Etienne Oldeman is al sinds de jaren 70 in de vorige eeuw actief met fotografie. Na mijn HEAO (bedrijfskunde) en post HBO opleiding Hoger Bedrijfskundig Management wilde ik eindelijk “iets leuks” doen. Ik startte met de opleiding fotografie aan de Foto-Academie in Amsterdam in 1999.

 

Na het eerste jaar de keuze moest ik een moeilijke keuze maken: of stoppen met mijn werk als ondernemersadviseur (waar ik jaren in de avond voor gestudeerd had) en full-time met de opleiding fotografie aan de slag te gaan met een onzekere toekomst of te kiezen voor mijn baan en fotografiecursussen naast mijn werk te gaan volgen. Ik koos voor de zekerheid.

 

In 2009 vond ik dat het toch echt tijd voor iets anders werd. Mijn liefde voor de fotografie begon steeds meer de boventoon te voeren. De vraag die mij bezielde was hoe ik mijzelf kan onderscheiden van de ruim 10.000 fotografen in Nederland? Op de foto-Academie ben ik met de (zwart-wit) doka opgegroeid, maar omdat vanaf 2005 bij mij ook de digitale fotografie de bovenhand kreeg, heb ik mij in de digitale nabewerking bekwaamd. Photoshop, Lightroom, beautyretouche, maar ook modellenfotografie, studiofotografie en filmen voor fotografen. Allerlei opleidingen en cursussen om mijn vakmanschap op hoog niveau te krijgen.

 

Uiteindelijk blijkt dat mijn onderscheidende vermogen ligt in de personen die ik fotografeer op een ontspannen manier in beeld te brengen. Iedereen op zijn gemak te stellen. Dat geldt voor portretfotografie, fotografie van 400 personen op een dag, maar ook tijdens events. Ik communiceer altijd met mensen met mijn ogen, zodat ze leuk op de foto komen, of pak juist ‘het moment” en laat de betrokkenen achteraf de foto zien. 99% van de mensen is blij verrast. Ik krijg reacties zoals: “Eindelijk sta ik mooi op de foto” en “Wow, wat een mooie foto”. Daar doe ik het voor!

Tevens is mijn enthousiasme en het in beeld brengen van het enthousiasme van bedrijven en organisaties mijn kracht. De uitstraling van uw organisatie optimaliseren is waar ik goed in ben. Ik combineer mijn vak als fotograaf met mijn achtergrond als ondernemersadviseur. Ik word wel eens “fotograaf PLUS” genoemd.

 

Bij elke fotoshoot verdiep ik mij in de mensen die voor de lens krijg. Zo ontstaat een chemie die nodig is om iemand op de juiste manier, passend bij de persoon, op de foto te zetten.

 

Etienne houdt van sport (tennis, skiën en mountainbiken). Het is een eer en plezier om in Driebergen te kunnen wonen, direct bij de bossen en midden in de natuur! Bovendien lekker centraal in Nederland, omdat ik van Maastricht tot IJmuiden en van Terneuzen tot Hoogezand-Sappemeer projecten fotografeer!

 

Daarnaast is reizen een grote passie van Etienne. Andere culturen leren kennen, bijzondere dieren spotten en de wereld zien.

 

Etienne is getrouwd met Monique en heeft 2 kinderen (Mylou en Tymon). Ik ben enorm trots op mijn vrouw, die hoogleraar is en met passie werkt in het kinderkankeronderzoek. Zij heeft het mogelijk gemaakt, dat ik de stap van loondienst naar ondernemerschap heb kunnen maken. Ik fotografeer soms ook goede doelen, zoals KIKA, omdat ik weet waar het geld goed aan wordt besteed!

 

Natuurlijk ben ik ook enorm trots op mijn kinderen. Beide op het voortgezet onderwijs en beide tweetalig onderwijs. Mylou, enorm sportief met schaatsen, inline skating en mountainbiken en een echte academicus en Tymon die bij de vrijwillige brandweer en bij de Technische Dienst op school zijn creativiteit kwijt kan!

De CORONA periode heeft ook zijn voordelen. Ik heb mijn lang gekoesterde wens in vervulling gebracht. Ik volg de vakopleiding CAMJO aan Open Studio in Amsterdam. Daarmee wil ik uiteindelijk ook mooie documentaires en reportages gaan maken. Mijn grote voorbeeld is Bert Haanstra. Alleen dan in een moderner jasje en mijn eigen identiteit. Natuurlijk blijft fotografie nr 1!

 

Wil je ook onderscheidend, maar wel passend bij jou, op de foto, bel of mail me voor een kennismakingsafspraak. etienne@etienneoldeman.nl of +31.6.29.735.299